»
Home » Istorie si prezent
Scurt istoric
 
Biserica Penticostala Filadelfia este a unsprezecea biserica din Cluj-Napoca (in ordinea înfiintarii). Debutul acestei lucrari a fost în data de 25 iulie 1999, intr-o casa care fusese înainte folosita ca depozit, bar, discoteca, etc..  Atunci când s-au început lucrarile de renovare mizeria domina atât casa cât si împrejurimile. În mai putin de doua luni, casa a fost pregatita partial pentru a sluji ca loc de adunare pentru cei 40 de membri care au  format biserica la acea data.
Din grupul de initiativa au facut parte frati slujitori din mai multe biserici din Cluj, ei fiind prima echipa de conducere a noii biserici :
 • Mesaros Marinel    -  pastor
 • Staniste Gheorghe  -  diacon
 • Sofronie Costica    -  prezbiter
 • Bica Zaharia           -  învatator
 • Borz Alexandru     - prezbiter
 • Pintilie Marin         -  prezbiter 

Timp de trei ani biserica a functionat în acea casa, care în vara anului 2002 a fost demolata, construindu-se pe acelasi amplasament noul local, care a fost înaugurat în 14 octombrie 2004.
         Din prima echipa unii frati s-au retras pe parcurs pentru a-si continua activitatea în bisericile unde erau membri. Aceasta a facut necesara promovarea în slujba a altor frati, astfel ca în anul 2002 a fost promovat in slujba de pastor fr. Pintilie Marin si au fost ordinati  pentru slujba de prezbiter fr. Staniste Gheorghe, iar pentru slujba de diaconi fratii Bica Gabriel si Marian Cornel. În 2008 au fost ordinati în slujba de prezbiter fratele Marian Cornel iar în slujba de diaconi fratii Oprea Radu si Petrisor Iacob. In anul 2010 s-a transferat în biserica familia Ritisan, si familia Epure astfel ca la numarul fratilor ordinati s-au adaugat fratele pastor Gheorghe Ritisan, si fr prezbiter Nicolae Epure. În anul 2016 au fost ordinati în slujba de diacon fratii Cornel Crisan si Paul Onija. Fratele Gabriel Bica s-a transferat în Biserica Adoratio din Floresti, iar fratele Iacob Petrisor este plecat pe o perioada mai lunga în S.U.A.. La ora actuala biserica are urmatorii frati ordinati :
 • Pintilie Marin          - pastor
 • Ritisan Gheorghe    - pastor
 • Marian Cornel         - prezbiter
 • Staniste Gheorghe  - prezbiter
 • Epure Nicolae        - prezbiter
 • Crisan Cornel          - diacon
 • Onija Paul               - diacon
 • Oprea  Radu            - diacon
 • Petrisor Iacob         - diacon

De asemenea din 2002 au facut parte din conducerea bisericii ca membri în comitet fratii: Babos Cornel, Lapuste Avram, Zapârtan Alexandru (casier în prezent), Rus Benone (secretar în prezent)
Biserica  a crescut numeric , astfel ca la începutul anului 2010 avea 184 membri majori, iar la începutul anului 2016 numarul membrilor era de 215. Din anul 2009 s-a hotarât luarea în pastoratie a Bisericii din loc. Caprioara care are 21 membri, iar din 2015, biserica din Finisel, formata din 75 membri. Cele doua biserici, constituie un câmp de lucru si de misiune pentru tinerii bisericii. Pe lânga asta, tinerii nostri, constituiti în doua echipe, lucreaza alternativ, cu copiii din localitatile Recea Cristur, Caprioara, Elciu, jud Cluj, coordonatoare ale acestui proiect fiind Ana Aleman, Bianca Babos, iar în prezent, Felicia Costin. Activitatea tinerilor în biserica a fost coordonata succesiv de fratii Petrisor Iacob, Gog Corneliu, Felecan Ionut, Gligor Daniel, Pintilie Teofil, Andronesi Samuel, Mateut Emilian.     
În domeniul muzical, pe lânga cântarea in comun au slujit  si slujesc grupuri de tineri, solisti vocali, iar din anul 2001 s-a format corul bisericii avându-i ca dirijori pe fratii Matei Voicu si Lapuste Avram.  Din anul 2015, conducerea corului a fost preluata de Silviu si Carmina Bratu.  
Odata cu inaugurarea noului local al bisericii s-a organizat, pe grupe de vârsta, scoala duminicala pentru copiii pâna la 14 ani, unde au slujit si slujesc in prezent: Bica Natalia, Mateut Elena, Babos Boanca, Gog Magda, Pop Laura, Pintilie Elisabeta, Costin Felicia, Valean Doina, Mateut Lavinia, Pop Rebeca.  
De asemenea s-a constituit un grup de partasie al surorilor din biserica si concomitent un grup al fratilor cu aplecare,  preponderent pentru aprofundarea Sfintelor Scripturi.
Pâna aici Domnul ne-a ajutat. Ne rugam ca si în viitor mâna cea buna a Dumnezeului nostru sa ne sprijineasca in marsul nostru pe cale, pentru a ne bucura de progres spiritual în trairea si slujirea noastra împreuna.